Eva Kiusalaas

Eva Kiusalaas

inte bara rågbröd...

Hemma hos migSkapad av Eva fre, februari 03, 2017 14:55:44

Jag har ju under en längre tid bakat ’grytbröd’ en lättsam form av bakning… Jag hittade ett recept på nätet ’lättlagat grytbröd’… nu har jag ju gjort om det till mitt egna grytbröd… som inte blir så stort.

Jag använder mig av 0,5 liter vätska (vatten) och blandar i olika mjölsorter allt efter behag… I måndags hade vi varit gifta i 35 år… och gjorde ett bröd till mannen, ett vetebröd med vallmofrön på…

I torsdags var det dags att fylla på skafferi, kyl och frys… alltså besöka mataffären, denna gång i Viberga, Finspång

Det visade sig att det samtidigt var ’loppis’ där och det kan man ju inte stå emot…

Med spänning närmar vi oss, mannen pekar plötsligt på ett stånd och säger pastamaskin… Ja, jag förstår faktiskt ingenting först, jag tittar efter annat, men poletten trillar ner ganska snabbt…

Hur mycket kostar den frågar jag… den är ny, och aldrig använd… 50 kronor blir svaret. Jag köper, och jag var faktiskt ganska omtumlad efter denna händelse…

Jag har i månader gått på olika loppisar för att hitta en pastamaskin… på Tradera har de varit ganska dyra och med frakt har de legat nästan på nypris, runt 400 kronor…

Japp… så fick jag min pastamaskin… det blev lite extra inköp av t ex durummjöl…

Så idag gjorde jag pastadeg, det fanns ett recept med i förpackningen… men det tänker jag inte använda igen… det var en provstorlek, typ för en person på ägg och mjöl… den blev alldeles smulig, så jag tillförde olja och vatten så den blev hanterbar… men ganska stum… det blev lite spagetti, som förvisso fastnade ihop… och var totalt smaklöst… trodde saltat vatten skulle räcka, men tji

Jag bestämde att göra en pastadeg till med lite salt i, eftersom första degen blev så smulig… och med både olja och vatten

1 ägg
1 ½ durummjöl
1 msk olivolja
1 msk vatten
1 nypa salt

denna pastadeg blev smidig, inte kladdig alls, men detta till trots jag fick baka in lite mer mjöl vid utbaket…

Det blev en helt annan känsla att baka med denna deg… och den smakade lite bättre…

Det är ju verkligen en konst att göra egen pasta… och man bör nog träna en del, men efter mina två försök har jag kommit en bit på väg, det handlar ju inte om att uppfinna hjulet igen, det handlar för mig om att anrätta något som är ätbart och smakar gott…

Mina tre absoluta förebilder i att anrätta något gott är Sigge, Helena och Sofia, alla kockar på ’Jordgloben’… Sigge / Sigrid var den andra som tog plats i köket och gjorde mat som jag aldrig tidigare trott jag kunde äta… Vi åt ju alla pedagogiskt så det gällde att vara en bra förebild… men det var så gott med inslag och kryddor från olika världsdelar… Sigrid banade verkligen ny väg för mina smaklökar… Helena tog vid efter Sigrid, också hon en erfaren kock på restauranger i både Söderköping och Norrköping, också hon med lusten att göra supergod mat… och sist men inte minst Sofia… som fick mig att införa ingefära i mannens matlagning hemmavid. Alla dessa tre kvinnor / kockar har varit en inspirerande förebild även om jag aldrig någonsin varit intresserad av matlagning…

Men någonting har hänt nu… kanske är det tiden…


eller så är det bara en period just nu… tiden får utvisa, men jag har tagit mer plats i köket här hemma… inte varje dag, men då och då…Bon apetit...